Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Zwanger? Download de ZwApp

een app op maat voor aanstaande moeders

Gepubliceerd op: 03 maart 2018

Het Slingeland Ziekenhuis heeft binnen het verloskundig samenwerkingsverband VSV de Slinge, een app ontwikkeld speciaal voor zwangere vrouwen: de ZwApp. Deze app is gratis verkrijgbaar, door professionals gemaakt en gericht op de persoonlijke situatie van de aanstaande moeder.

Gynaecoloog Kirsten Smeets, klinisch verloskundige Melany Diepenmaat, verpleegkundigen verloskunde Suzan Jurriëns en Heleen Klumpenhouwer waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van de App. Alle vier zijn ze werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis.

 

App op maat

Er zijn meerdere app’s voor zwangeren verkrijgbaar, maar de ZwApp onderscheidt zich daarvan, stellen Suzan en Heleen. “De ZwApp is geen commercieel product, dus er zit geen reclame in. Hij is gemaakt door professionals,  de privacy van de gebruikers is gewaarborgd en hij is afgestemd op de persoonlijke situatie van de zwangere.” De ZwApp is een app 'op maat’. De enthousiaste betrokkenen leggen uit hoe het werkt. “De zwangere vult een aantal gegevens in. Bijvoorbeeld of het een eerste zwangerschap is of een volgende, of een eerder kindje te zwaar of te licht was, of er eerder een keizersnee was of andere complicaties bij een voorgaande bevalling, en meer medische gegevens. 

Op basis daarvan kiest de ZwApp één van de zeven zogeheten zorgpaden voor de zwangere. Ieder zorgpad biedt informatie op maat aan de aanstaande moeder.”
Een extra service die de ZwApp biedt: de ingevulde gegevens worden verzameld in één formulier, dat de  aanstaande moeder kan printen en kan meenemen bij haar eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog.

Push-bericht

Veel zwangere vrouwen krijgen vanaf twaalf weken zwangerschap bandenpijn, met steken in de zij. Daar hoeven zij zich geen zorgen over te maken. Bij tien weken zwangerschap stuurt de ZwApp daar informatie over, zodat de aanstaande moeder hierop is voorbereid en is gerustgesteld. Zo’n bericht dat de ZwApp op een bepaald tijdstip stuurt, heet een push-bericht. Gedurende de zwangerschap krijgt de aanstaande moeder regelmatig van dit soort pushberichten. Daarmee wordt ze voorbereid op dingen die binnenkort komen. Ook krijgt ze iedere week informatie over de groei van haar kind. De ZwApp loopt door tot tien dagen na de bevalling. Er komt dus ook informatie over de kraamperiode en de eerste levensdagen van de pasgeborene.

Grote bibliotheek

De push-berichten zijn maar één onderdeel van de ZwApp. De ZwApp heeft nog veel meer te bieden, vertellen de betrokkenen. “Er is een grote bibliotheek, met veel informatie. Er zitten ook leuke functionaliteiten in, zoals het kunnen bijhouden van je gewicht, wanneer je het eerste leven voelde, je kunt een foto van je echografie opslaan, harttonen opnemen en nog veel meer. Alle informatie is geschreven door professionals en weer gecheckt door andere professionals. Ook is de ZwApp getest door een panel van zwangere vrouwen, wat enthousiaste reacties opleverde.” Na de lancering van de ZwApp in de App Store is het hard gegaan. “In tien weken tijd waren er al ongeveer 4000 downloads, dus gemiddeld ruim 400 per week. We zien dat per zwangerschap de App meerdere keren wordt gedwonload, niet alleen door de aanstaande ouders, maar ook door aanstaande opa’s en oma’s en andere belangstellenden.” Bovendien hebben andere organisaties rond moeder en kind belangstelling voor de ZwApp.

Onzekerheid wegnemen

De zorg voor moeder en kind in onze regio is georganiseerd in Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) De Slinge. Hierin werken de eerste lijn, zoals de zelfstandige verloskundigen nauw samen met de tweede lijn, het ziekenhuis. “De ZwApp is een idee van VSV De Slinge”, vertellen Kirsten en Melany. “Het komt voort uit meerdere wensen: als eerste en tweede lijn willen we zwangere vrouwen eenduidige informatie geven en we weten dat deze vrouwen veel behoefte hebben aan informatie. In een zwangerschap en kort na de bevalling gebeurt veel waar ze vragen over hebben en onzeker of ongerust over zijn. Vaak is die ongerustheid niet nodig en gaat het om dingen die gewoon bij de zwangerschap horen. De informatie die de ZwApp hen biedt, kan die onzekerheid of ongerustheid vaak wegnemen. Veel informatie op internet is niet betrouwbaar en maakt vrouwen vaak juist onnodig ongerust.”
Het idee voor de ZwApp werd positief ontvangen door het landelijk consortium van verloskundige samenwerkingsverbanden, maar er was helaas onvoldoende budget. Daarom besloot het Slingeland Ziekenhuis de ZwApp zelf te ontwikkelen en beschikbaar te maken. 

De ZwApp
is gratis verkrijgbaar
via de
App Store & Google Play.

Laatst bijgewerkt op: 04 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie