Roken en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap
Gepubliceerd op: 01 maart 2022Roken en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap leveren gezondheidsrisico's op voor zowel de moeder als het kind.
Alcoholgebruik
Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap brengt veel risico’s met zich mee. Het kan leiden tot een miskraam, een te laag geboortegewicht, aangeboren afwijkingen, vertraagde geestelijke ontwikkeling en gedragsstoornissen. Ook tijdens de borstvoeding heeft het gebruik van alcohol ongunstige effecten op het kind.
Het is nog niet precies bekend welke hoeveelheden alcohol tot een probleem leiden. Wel is bekend dat in sommige gevallen ook relatief lage alcoholconsumptie schadelijk kan zijn voor het kind. Daarom adviseren we om tijdens de zwangerschap geen alcohol te gebruiken.
Omdat alcohol van invloed is op de vruchtbaarheid, wordt ook geadviseerd om geen alcohol te gebruiken als u graag zwanger wilt worden.
Roken
Niet alleen als de vader of moeder van de baby rookt, maar ook bij passief meeroken zijn er een gezondheidsrisico's voor de moeder en de (ongeboren) baby. Roken vertraagt de groei van de baby, en zorgt dat de baby vaak te vroeg wordt geboren, met een laag geboortegewicht. Dit kan gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van het kind. Een te laag geboortegewicht verhoogt de kans op ziekten in het latere leven (o.a. hart- en vaatziekten, suikerziekte).
Ook na de geboorte geeft roken in de omgeving van pasgeborenen gezondheidsrisico's. Als de baby 'meerookt' wordt de kans op wiegendood vergroot. Daarnaast vergroot roken de kans op luchtwegaandoeningen bij zowel zuigelingen als opgroeiende kinderen.
Vrouwen die roken hebben minder kans om zwanger te worden en te blijven dan vrouwen die niet roken. Dit betekent dat vrouwen die roken er gemiddeld langer over doen om zwanger te worden, ook bij eventuele vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij mannen heeft roken invloed op de zaadkwaliteit. Als u probeert om zwanger te worden, wordt daarom geadviseerd dat zowel de moeder als de vader stoppen met roken.
Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Vraag hulp, bijvoorbeeld via uw huisarts of verloskundige.
Kijk op www.ikstopnu.nl voor meer informatie.
Laatst bijgewerkt op: 01 maart 2022