Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie

Vernieuwde polikliniek voor Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie

Gepubliceerd op: 19 december 2023

Het Slingeland Ziekenhuis is gestart met de POP-poli: de polikliniek voor Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde). Aanstaande moeders die zich in een lastige situatie bevinden, krijgen extra begeleiding tijdens hun zwangerschap.

In 2014 startte de polikliniek Kwetsbare Zwangeren, de voorloper van de POP-poli. De polikliniek wordt gerund door verloskundigen Marieke Peulers en Yvonne Kox. Zij werken samen binnen een netwerk van zorgverleners. Er was al een regionaal netwerk voor zwangeren met sociale problematiek. Door een toename in het aantal zwangeren met psychiatrische problematiek is het aanbod uitgebreid en heet de polikliniek nu de POP-Poli.

Voor wie

De POP-poli is er voor:

  • Zwangeren met psychiatrische problematiek
  • Zwangeren die medicijnen gebruiken voor angst, depressie of verwardheid
  • Zwangeren die verslaafd zijn aan alcohol, mediatie en/of drugs
  • Zwangeren die eerder last hebben gehad van een postnatale depressie
  • Zwangeren met psychosociale problematiek (bijvoorbeeld schulden of geen woning)
  • Onverwachte tienerzwangerschappen
  • Alleenstaand zwangeren
  • Zwangeren met een licht verstandelijke beperking

In de POP-poli werken verschillende disciplines samen. Zo zijn er een kinderarts, psychiater, gynaecoloog , sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (SPV) en klinisch verloskundige betrokken. Ook is er een goede samenwerking met GGNet: dr. M. Peereboom en haar team begeleiden waar nodig zwangeren met een psychiatrische achtergrond. Nieuw zijn de vaste overlegmomenten met de verschillende disciplines.
De zwangere patiënt wordt eerst gezien door de gynaecoloog dr. Ruifrok. De verloskundige heeft daarna een zeer uitgebreid gesprek met haar en brengt alles zorgvuldig in kaart. Er is maandelijks een multidisciplinair overleg met de betrokkenen van de POP-poli waarin de passende zorg wordt besproken van de zwangere met bovenstaande problematiek. Dit wordt teruggekoppeld aan de zwangere en daarna volgt de verwijzing.    

Door deze overlegmomenten zijn de lijntjes met de medisch psycholoog ook korter geworden en is de onderlinge samenwerking verbeterd. Hierdoor krijgt de patiënt de best mogelijke zorg.

Verwijzing

Als de huisarts, verloskundige, psychiater of psycholoog vermoedt dat iemand wat extra steun kan gebruiken tijdens de zwangerschap of bevalling, kunnen zij doorverwijzen naar de POP-poli. Ook als een zwangere zelf aangeeft hulp te kunnen gebruiken, kan ze naar de POP-poli worden doorverwezen.

De polikliniek bevindt zich op de afdeling Verloskunde (route 4).

Laatst bijgewerkt op: 19 december 2023

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie