Alcohol- en drugsgebruik en roken tijdens de borstvoeding
Gepubliceerd op: 01 maart 2022Alcoholgebruik
Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is gevaarlijk voor de ongeboren baby. Na de geboorte is beperkt gebruik van alcohol waarschijnlijk niet zo risicovol. Als er verstandig mee om wordt gesprongen, kunt u best wat alcohol drinken zonder risico’s voor het kind. Een tijdje wachten met voeden na het drinken van een glas alcohol volstaat.
Na het drinken van een glas alcohol is het verstandig om drie uur lang geen borstvoeding te geven. Tel daar voor ieder glas drie uur bij op. Dus als uw baby de hele nacht lekker doorslaapt, kunt u na de laatste voeding twee glazen alcohol drinken. Als u meer alcohol heeft gedronken, is het raadzaam om de eerste voeding ’s morgens af te kolven en weg te gooien. De baby kan dan eerder afgekolfde melk drinken of kunstvoeding. Zodra u helemaal nuchter bent, is de alcohol ook weer uit de melk verdwenen.
Drugsgebruik
Drugsgebruik tijdens de borstvoeding wordt te allen tijden afgeraden. Door het gebruik van cannabis, harddrugs of kalmeringsmiddelen kan de productie van de moedermelk afnemen. Daarnaast kan de baby de schadelijke stoffen uit drugs via de moedermelk binnenkrijgen. Hierdoor kan het kind verdoofd worden en de zuigreflex kan verslechteren. De baby kan verslaafd raken aan drugs en soms ontstaan problemen met de groei en ontwikkeling van het kind.
Roken
Ook nicotine komt via de moedermelk bij de baby. Het is daarom beter om niet te roken tijdens de borstvoedingsperiode.
Als het niet lukt om te stoppen met roken, is het verstandig om alleen direct na een voeding te roken. Als de volgende voeding wordt gegeven, is het grootste deel van de nicotine weer uit het lichaam verdwenen en krijgt de baby zo min mogelijk nicotine binnen.
Het is niet nodig te stoppen met borstvoeding geven als u rookt. De voordelen van moedermelk voor de baby wegen namelijk wel op tegen de nadelen van de nicotine.
Laatst bijgewerkt op: 01 maart 2022