Borstvoeding na een borstoperatie
Gepubliceerd op: 01 maart 2022Borstverkleining
Bij een borstverkleining wordt de tepel verplaatst. De tepel wordt dan losgehaald van de borst en op een andere plek, meestal wat hoger, weer op de borst vastgezet. Dit loshalen van de tepel gebeurt zeer zorgvuldig. Vaak worden er bij het loshalen van de tepel melkkanaaltjes losgesneden, waardoor er minder uitgangen beschikbaar zijn voor het transport van de melk naar de tepel.
Sommige vrouwen merken dat ze hun baby 50% tot zelfs volledig borstvoeding kunnen geven na een borstverkleining, Terwijl anderen in de loop van de kraamtijd merken dat de productie minimaal blijft. Het kan zijn dat de melkgangen weer aan de tepel vastgroeien. Hoe langer de borstverkleining geleden is, hoe groter de kans dat de melkgangen weer aangegroeid zijn.
Als u een borstverkleining heeft gehad en u weet niet precies hoe deze is uitgevoerd, neem dan contact op met de chirurg die de operatie heeft gedaan en vraag hem of haar hoe de operatie is uitgevoerd.
Als u van plan bent om in de toekomst een borstverkleining te laten doen, geef dan aan dat u de kans op borstvoeding geven zo groot mogelijk wil houden. Of overweeg om de borstverkleining uit te stellen, totdat u geen kinderwens meer heeft en de borstvoedingsperiode is afgerond.
Borstvergroting
Bij een borstvergroting wordt er een prothese onder de borstklier of achter de borstspier geplaatst. Er wordt daarvoor een snee gemaakt in de borstplooi, in de oksel of ter hoogte van de tepelhof.
Bij een snee onder de borstplooi of in je oksel wordt de prothese direct achter het klierweefsel geplaatst. De melkkanaaltjes en de belangrijkste zenuwen in de borst worden dan waarschijnlijk niet doorgesneden.
Als er een snee gemaakt is ter hoogte van de tepel of de tepelhof, dan is de kans groot dat er wel melkgangen geraakt worden. Dan kan dus ook een aantal melkkanaaltjes beschadigd zijn. De kans dat er voldoende melkproductie op gang komt voor de baby, wordt dan een stuk kleiner.
Als een vrouw met borstimplantaten stuwing krijgt, kan dit korte tijd als erg vervelend worden ervaren, de implantaten kunnen naast de melk een ‘druk' in de borst geven.
Laatst bijgewerkt op: 01 maart 2022