De 13 wekenecho
Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen
Gepubliceerd op: 04 maart 2022De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind. Deze echo wordt ook wel 'Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek' (ETSEO) genoemd.
U kiest zelf of u de 13 wekenecho wilt. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. De echo vindt plaats tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. U krijgt voor dit onderzoek een verwijzing van uw verloskundige of gynaecoloog naar het echocentrum van uw keuze:
Het onderzoek
Een echoscopist maakt een echo van uw kind door een 'echokop' te bewegen over uw buik. Daarvoor wordt uw buik nat gemaakt met gel. Het maken van een echo doet geen pijn, is niet gevaarlijk en uw kind voelt er niets van. De echo duurt ongeveer 30 minuten.
De echoscopist vertelt u meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.
Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor uw kind betekent.
Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? U kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.
Wat kost de 13 wekenecho?
U betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met uw verloskundige en gynaecoloog en de 13 wekenecho. De kosten van vervolgonderzoek gaan soms af van uw eigen risico.
Meer informatie over de 13 wekenecho is te lezen in de folder van het RIVM: De 13 wekenecho en de 20 wekenecho.
Deelname IMITAS-studie
In Nederland kunt u alleen kiezen voor de 13-weken-echo als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Daarvoor tekent u een toestemmingsformulier. Hiermee geeft u de onderzoeker toestemming om de gegevens na de geboorte van uw kindje op te mogen vragen en om u te mogen benaderen voor het invullen van een vragenlijst of u te vragen mee te doen aan een interview.
U mag op het moment dat u benaderd wordt, beslissen of u dit wilt of niet. Het is fijn als u mee wilt werken, maar als het niet uitkomt, bent u tot niets verplicht.
Uitgebreidere informatie kunt u ook vinden op de website www.pns.nl
Laatst bijgewerkt op: 17 april 2023