Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Zwangerschapsdiabetes

Gepubliceerd op: 03 maart 2022

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes. Het ontstaat door zwangerschapshormonen. Door die hormonen kan de bloedsuikerspiegel te ver omhoog gaan en dat zorgt voor diabetes. 
Zwangerschapsdiabetes kan beginnen vanaf de 24ste week van de zwangerschap. Na de zwangerschap is het weer over. Andere namen voor zwangerschapsdiabetes zijn diabetes gravidanum of zwangerschapssuiker.

Diagnose

Veel vrouwen met zwangerschapsdiabetes merken daar niets van. Daarom krijgen alle vrouwen die extra kans hebben op zwangerschapsdiabetes tussen de 24ste en 28ste week van hun zwangerschap een glucose-tolerantietest (GTT). Daarmee kan de verloskundige zien of u zwangerschapsdiabetes hebt.

Moet u na de 24ste week van uw zwangerschap ineens veel plassen en hebt u enorm veel dorst, vraag dan ook om een test. Dit zijn namelijk de belangrijkste verschijnselen van diabetes.

Risico's

Een groter risico op zwangerschapsdiabetes ontstaat in de volgende gevallen:

  • U heeft overgewicht.
  • U heeft een moeder, vader, broer of zus met diabetes.
  • U heeft eerder zwangerschapsdiabetes gehad.
  • Tijdens een eerdere zwangerschap is de baby voor de geboorte in de baarmoeder gestorven.
  • Tijdens een eerdere zwangerschap had u te veel vruchtwater.
  • U hebt eerder een kind gekregen van meer dan 4 kilo.
  • U komt uit een land waar zwangerschapsdiabetes vaker voorkomt: landen in Zuid-Azië en landen rond de Middellandse Zee.

Gevolgen van zwangerschapsdiabetes

Hoe eerder zwangerschapsdiabetes ontdekt en behandeld wordt, hoe beter. Als zwangerschapsdiabetes niet of te laat wordt behandeld, kan het ernstige gevolgen hebben:

  • Door uw hoge bloedsuikerspiegel (hyperglycemie) krijgt uw kind te veel suiker binnen. Het kind groeit daardoor te snel en wordt te zwaar. De kans op problemen bij de geboorte is daardoor groter. Zo komt vroeggeboorte vaker voor en kan een keizersnede nodig zijn. De bevalling is zwaarder, zowel voor de moeder als voor het kind.
  • Door uw hoge bloedsuikerspiegel hebt u meer kans op infecties. Vooral in de nieren, de blaas, de baarmoederhals en de baarmoeder.
  • De kans is groter dat uw kind later diabetes (meestal type 2) krijgt.

Hebt u zwangerschapsdiabetes gehad, dan is de kans groter dat u later in uw leven diabetes type 2 krijgt.

Behandeling van zwangerschapsdiabetes

De behandeling van zwangerschapsdiabetes bestaat uit aanpassingen in uw voeding.
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes werkt dit niet voldoende. De verloskundige of huisarts verwijst u in dat geval naar een gynaecoloog en een internist. U moet dan tijdens uw zwangerschap insuline spuiten.

Filmpjes

In deze serie van drie filmpjes krijgt u uitleg over zwangerschapsdiabetes en de gevolgen. Daarnaast krijgt u uitleg over de aanpassingen in voedingspatroon en het toedienen van insuline. 

Filmpje: Wat is zwangerschapsdiabetes?
Filmpje: Voeding bij zwangerschapsdiabetes
Filmpje:  CareSens Glucosemeter

Laatst bijgewerkt op: 03 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie