KenniscentrumEchocentrum › Belangrijk om te weten › Belangrijk om te weten

Belangrijk om te weten

Echo-onderzoeken

De echoscopische onderzoeken zijn medische onderzoeken. Dit zijn geen zogenaamde ‘pretecho's'. Er kunnen bij ieder echoscopisch onderzoek onverwachte zaken aan het licht komen, waarvoor u soms verwezen wordt naar het Centrum voor Prenatale Diagnostiek van het Radboudumc in Nijmegen. De onderzoeken kunnen dus onrust teweeg brengen. Het is daarom raadzaam om met hooguit twee personen naar het ziekenhuis te komen en géén kinderen mee te nemen.
Ieder onderzoek heeft zijn beperkingen, dus ook de prenatale echo-onderzoeken. Ook als het echobeeld er goed uitziet, geeft dit geen garantie op een gezond kind. Gelukkig worden de meeste kinderen zonder afwijkingen geboren. De kans dat u een kind met aangeboren afwijkingen krijgt, is dan ook klein.

Indien u kiest voor de combinatietest, de NIPT en/of de 20-weken echo geeft u in principe toestemming voor het gebruik van uw gegevens voor onderzoeksdoeleinden, landelijke statistieken en studiedoeleinden.. Deze gegevens worden anoniem gebruikt door echocentra om de kwaliteit van de echo-onderzoeken te bewaken en voor wetenschappelijk onderzoek. Wilt u dit niet, dan dient u dit te melden aan de echoscopist.
Meer hierover leest u in de folders:
Deel deze pagina: