Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Stuitligging

Gepubliceerd op: 03 maart 2022

Men spreekt van een stuitligging als een kind in de baarmoeder met het hoofd naar boven ligt. Meestal liggen de billen van het kind dan beneden (onvolkomen stuitligging), soms liggen de voeten het laagst (volkomen stuitligging).

Vroeg in de zwangerschap ligt een kind meestal in een stuitligging. Rond de uitgetelde datum liggen de meeste kindjes goed. Minder dan 3% van de kinderen ligt aan het einde van de zwangerschap in een stuitligging.

Oorzaak

Meestal is er geen reden, waarom een kind in stuitligging ligt. Soms is er een aanwijsbare oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld een afwijkende vorm van de baarmoeder zijn, of een laagliggend myoom. In een heel enkel geval is een aangeboren afwijking van het kind de oorzaak.

Wanneer uw kind in stuitligging ligt, wordt u bij een zwangerschapsduur van 35 verwezen naar de gynaecoloog. Die beoordeelt met een echo of er een aanwijsbare oorzaak voor de ligging is en hoe het gewicht van het kind geschat wordt. Als het kind nog niet in het bekken is ingedaald kan een afspraak voor een versiepoging worden gemaakt. Er zal dan geprobeerd worden het kind naar hoofdligging te draaien.

Het draaien van een kind in stuitligging

Vanaf 36 weken zwangerschap kan geprobeerd worden om het kind te draaien. Voor die tijd is het niet verstandig, omdat de baby dan nog gemakkelijk terug kan draaien. In het Slingeland Ziekenhuis wordt een kind gedraaid door de gynaecoloog op de verloskamers.

Eerst wordt een CTG (hartritmeregistratie) van het kind gemaakt om vast te stellen of het kind in een goede conditie is. Dan probeert de gynaecoloog het kind te laten koppeltje duikelen. Met één hand wordt de stuit van het kind gepakt, net boven uw schaambeen, met de andere hand duwt de gynaecoloog het hoofdje voorover naar beneden. Als dit lukt, draait het kind met het hoofd naar beneden. Het draaien van de baby is voor uzelf geen prettig gevoel, maar dit is snel weer over.

Na het draaien wordt weer een CTG gemaakt. Als uw bloedgroep Rhesus-D negatief is, krijgt u ook een injectie met antistoffen toegediend, ongeacht of het draaien is gelukt of niet.
Het draaien van een kind in stuitligging lukt in gemiddeld 50% van de gevallen. Het draaien van de baby lukt het beste bij:

  • vrouwen die al vaker zwanger zijn geweest;
  • bij slanke vrouwen;
  • bij vrouwen bij wie de moederkoek aan de achterzijde van de baarmoeder ligt.

Voor- en nadelen van draaien

Het voordeel van het draaien van de baby, is dat u dan op de gewone manier bij uw eigen verloskundige kunt bevallen. Een nadeel van het draaien van de baby is dat het tijdelijk een onprettig of pijnlijk gevoel kan geven. Ook kan het in een uitzonderlijk geval leiden tot een slechte conditie van het kind, waardoor een spoedkeizersnede nodig is.

Bevallen van een kind in stuitligging

In principe verschilt de bevalling van een kind in stuitligging niet van die van een kind in hoofdligging. Samen met uw gynaecoloog maakt u voor de bevalling een keuze voor een bevalling via keizersnede of voor een vaginale bevalling. In een aantal situaties zal uw gynaecoloog een keizersnede adviseren, bijvoorbeeld bij

  • een groot kind;
  • een kind dat niet goed ingedaald is;
  • een eerdere moeizame bevalling.

In andere situaties is het veilig om vaginaal te bevallen en maakt u samen met uw gynaecoloog een keuze over de manier van bevallen. Als er sprake is van een geplande keizersnede, wordt deze pas vanaf 39 weken zwangerschapsduur gedaan. Eerder is er kans dat de longen van het kind niet rijp zijn en er problemen met de ademhaling ontstaan.
Tijdens de vaginale bevalling is er altijd een kans dat er toch een keizersnede moet worden gedaan, bijvoorbeeld als de ontsluiting en/of de indaling en uitdrijving niet goed verlopen.

 

Laatst bijgewerkt op: 14 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie