Overslaan en naar de inhoud gaan
search

De 20 wekenecho

Gepubliceerd op: 04 maart 2022

De 20-weken echo wordt ook wel 'tweede trimester screeningsecho' of ' Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek' (TTSEO) genoemd. Dit echoscopisch onderzoek vindt bij voorkeur plaats tussen de 19e en 20e week van uw zwangerschap en liever niet later. Het kan vanaf de 18e tot en met de 22e week van uw zwangerschap. Bij de 20 wekenecho kijkt de echoscopist of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is geen pretecho maar een medische echo.

U krijgt voor dit onderzoek een verwijzing van uw verloskundige of gynaecoloog naar het echocentrum van uw keuze.

Bij de 20-weken echo kijkt de echoscopist volgens een vast schema uitgebreid naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Verder wordt onderzocht of het kind goed groeit, of er voldoende vruchtwater is en waar de placenta ligt. Samenvattend zijn er drie mogelijkheden als uitkomst van de 20-weken echo:

  • Er wordt niets bijzonders gezien. Dit komt verreweg het meeste voor.
  • Er is sprake van een twijfelachtig beeld of risicoverhogende kenmerken (ook wel sonomarkers genoemd).
  • Er zijn duidelijk aanwijzingen voor een afwijking te zien op de echo.

De bevindingen worden direct duidelijk met u besproken door de echoscopist. Die zal u indien nodig verwijzen naar het Radboudumc in Nijmegen voor uitgebreider onderzoek. Het kan dus zijn dat een 20-weken echo u gerust stelt, maar het kan ook onrust veroorzaken. Het gebeurt ook wel dat twijfelachtige beelden of sonomarkers achteraf toch goed blijken te zijn. Dit is nooit helemaal te voorkomen. Naast prenatale screening kan met de 20-weken screeningsecho ook het geslacht van de baby worden gezien. Vertel de echoscopist voor het onderzoek of u dit wilt weten.

Kosten

U betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met uw verloskundige en gynaecoloog, en ook de 20-weken-echo zelf kost u niets. De kosten van vervolgonderzoek gaan soms af van uw eigen risico.

Meer informatie

Meer informatie over de 20-weken echo is te lezen op de website www.pns.nl

Laatst bijgewerkt op: 17 februari 2023

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie