Overslaan en naar de inhoud gaan
search
Kenniscentrum Verloskunde

Kenniscentrum Verloskunde

Nu & straks: de kliniek voor Vrouw en Kind

‘Moeder, partner en kind worden in de nieuwbouw niet meer gescheiden’

Kies uw bloedafname-locatie
Gepubliceerd op: 02 april 2025

In de verhalenreeks ‘Nu & straks’ blikken we met afdelingen in het ziekenhuis vooruit naar de nieuwbouw. Hoe is het nu en hoe wordt het straks? Deze keer zoomen we in op de kliniek van vrouw en kind.   
 
Voor de kliniek van Vrouw en Kind kan de nieuwbouw niet snel genoeg gaan. Wensen die nu in het oude gebouw niet mogelijk zijn, worden straks in het nieuwe gebouw werkelijkheid. Zo komen de verschillende verpleegafdelingen van Vrouw en Kind op één plek en verblijven moeder, partner en kind in de nieuwbouw áltijd op een eigen kamer. Teammanager Veronie Gebbinck en gynaecoloog Kirsten Smeets vertellen er enthousiast over.  

 

In de huidige situatie zijn de verpleegafdelingen van Vrouw en Kind ver van elkaar gesitueerd. De Kinderafdeling, Kinderdagverpleging en afdeling Neonatologie op de begane grond, de kraamafdeling en verloskamers op de tweede verdieping. Voor zowel patiënten als personeel is dit niet ideaal. “Hierdoor kan het voorkomen dat een moeder en baby twee verdiepingen uit elkaar liggen”, vertelt Veronie. “Er zijn enkele moeder-kindkamers waar moeder, partner en kind samen kunnen verblijven (rooming-in), maar helaas zijn deze niet altijd beschikbaar. Dit betekent ook dat een partner niet altijd kan overnachten.” Ook voor collega's betekent de afstand tussen de afdelingen dat er veel heen-en-weer gereisd moet worden. “Dat kost tijd en maakt samenwerken onderling lastiger omdat de lijntjes langer zijn.”   

Alle klinische zorg voor vrouw en kind binnen handbereik  

In de nieuwbouw wordt dit allemaal anders. Op de tweede verdieping herrijst een Vrouw en Kind-centrum waar verloskamers, triagekamers, zwangerenkamers, moeder- en kindkamers en de kinderafdeling vloeiend in elkaar overlopen. Ook is er vanuit de verloskamers en kinderafdeling een snelle verbinding met de operatiekamers. “In de nieuwbouw is alle klinische zorg voor vrouw én kind altijd binnen handbereik”, vervolgt Kirsten. “Dit bevordert de samenwerking onderling, zorgt ervoor dat de juiste expertise altijd op de juiste plek is en maakt ook dat personeel elkaar bij piekdrukte of ziekte kan opvangen.” 

Ook komen in de nieuwbouw voor kraamvrouwen en pasgeboren baby's uitsluitend moeder-kindkamers. Dit zijn kamers waar moeder, baby en partner samen kunnen verblijven. “Moeder, partner en baby blijven zo altijd bij elkaar. De kamers zijn hier helemaal op ingericht en van alle benodigde faciliteiten voorzien.”

Waterzuilen op de verloskamers

Ook worden alle verloskamers voorzien van een waterzuil, waar een verrijdbaar bevalbad op aangesloten kan worden. Kirsten: “We maken bij een badbevalling nu gebruik van een opblaasbad. Dit werkt prima, maar kost veel tijd om op te zetten en op te ruimen. In de nieuwbouw hopen we deze te kunnen vervangen door een verrijdbaar bevalbad. Deze sluit je eenvoudig aan op de waterzuil en met een druk op de knop loopt het bad snel vol en achteraf weer leeg.” 

Poliklinische zorg in de nieuwbouw

Ook voor de poliklinische zorg voor Vrouw en kind liggen er mooie plannen. In de nieuwbouw komt ook de poliklinische zorg voor vrouw en kind dichter bij elkaar in de zorgboulevard. “Onze wens is om hier ook onze zorgpartners uit de eerstelijn, zoals verloskundigen en echocentrum, te kunnen verwelkomen, zodat we alle zorg rondom moeder en kind op één plek te kunnen aanbieden”, besluit Veronie.  

 

Laatst bijgewerkt op: 02 april 2025

hartfilmpje-2024-1.png
Veilig thuis een hartfilmpje maken