Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Belangrijk om te weten

Echo-onderzoeken

Gepubliceerd op: 04 maart 2022

De echoscopische onderzoeken zijn medische onderzoeken. Dit zijn geen zogenaamde ‘pretecho's'. Er kunnen bij ieder echoscopisch onderzoek onverwachte zaken aan het licht komen, waarvoor u soms verwezen wordt naar het Radboudumc in Nijmegen. De onderzoeken kunnen dus onrust teweeg brengen. Het is daarom raadzaam om met hooguit twee personen naar het ziekenhuis te komen en géén kinderen mee te nemen.
Ieder onderzoek heeft zijn beperkingen, dus ook de prenatale echo-onderzoeken. Ook als het echobeeld er goed uitziet, geeft dit geen garantie op een gezond kind. Gelukkig worden de meeste kinderen zonder afwijkingen geboren. De kans dat u een kind met aangeboren afwijkingen krijgt, is dan ook klein.

Indien u kiest voor, de NIPT, de 13 wekenecho en/of de 20 wekenecho geeft u in principe toestemming voor het gebruik van uw gegevens voor onderzoeksdoeleinden, landelijke statistieken en studiedoeleinden. Deze anonieme gegevens worden gebruikt door onderzoekers om de kwaliteit van de echo-onderzoeken te bewaken en voor (toekomstig) wetenschappelijk onderzoek naar het verbteren of uitbreiden van de prenatale screening. Wilt u dit niet, dan dient u dit te melden aan de echoscopist.

Meer hierover leest u in de RIVM folders:

Laatst bijgewerkt op: 17 februari 2023

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie