Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Reizen tijdens de zwangerschap

Gepubliceerd op: 01 maart 2022

Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen problemen te geven. Wel raden we zwangere vrouwen af om naar locaties te gaan waar nauwelijks of geen medische voorzieningen zijn, of waar u zich niet verstaanbaar kunt maken vanwege een taalbarrière.

Reizen met de auto

Als u met de auto reist, stop dan iedere twee uur voor wat beweging en drink voldoende.

Vliegen

Vliegen tijdens de zwangerschap is veilig. De meeste vliegmaatschappijen nemen u aan boord tot week 36 van de zwangerschap. Het is verstandig om dit bij de maatschappij waarmee u vliegt na te vragen. Probeer een stoel te krijgen aan het middenpad zodat u gemakkelijker op kunt staan om een rondje te lopen. U moet waarschijnlijk vaker naar het toilet. Drink en beweeg voldoende om trombose te voorkomen.

Over zee

Ook over zee reizen is veilig. Vraag wel wat het beleid is ten aanzien van zwangere vrouwen bij de organisatie waarmee u reist. Een lange reis over zee wordt afgeraden vanwege de slechte bereikbaarheid van een ziekenhuis.

Tropische landen

Exotische reizen naar het buitenland (bijvoorbeeld naar de tropen) kunnen extra risico's met zich meebrengen. Als u ingeënt moet worden, vraag dan eerst of dit veilig is voor zwangere vrouwen. Diarree is een vaak voorkomend verschijnsel in deze landen en kan uitdroging veroorzaken. Drink voldoende water uit flessen. Verse groenten en fruit moeten zorgvuldig gewassen worden met flessenwater. Gebruik geen water uit de kraan.

Verzekering

Neem altijd een verzekeringsbewijs en de papieren van uw verloskundige mee. Bijna alle reisverzekeringen sluiten zorg met betrekking tot zwangerschap en bevalling uit. Alleen in het geval van ernstige complicaties of een levensbedreigende situatie kunt u een beroep doen op de reisverzekering.

Laatst bijgewerkt op: 01 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie