Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Prenatale screening

Onderzoek tijdens de zwangerschap

Gepubliceerd op: 04 maart 2022

Veruit de meeste kinderen worden gezond geboren. Er worden echter ook kinderen met lichamelijke afwijkingen of andere aandoeningen geboren. Om een deel van deze afwijkingen vroegtijdig te kunnen opsporen heeft de overheid in 2007 besloten om standaard onderzoeken tijdens de zwangerschap als bevolkingsonderzoek aan te bieden. Dit wordt prenatale screening genoemd. 

Heeft u tijdens uw eerste bezoek aangegeven dat u meer wilt weten over prenatale screenin? Dan krijgt u een voorlichtingsgesprek (Counseling) waarna u kunt kiezen uit de NIPT (bloedtest), de 13 wekenecho en/of de 20 wekenecho.

Er zijn twee soorten screeningsonderzoeken:

  • Onderzoek naar Downsyndroom, Edward syndroom en Patausyndroom: de NIPT  (niet-invasieve prenatale test ).
  • Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13-weken-echo en de 20-weken-echo.

U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie (waaronder folders en animatievideo’s) op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale (na de geboorte ) screeningen.

 

Let op: Vanaf 1 april 2023 is de NIPT onderdeel van het reguliere programma voor prenatale screening. Zwangeren kunnen vanaf dan kiezen voor de NIPT zonder dat ze mee moeten doen aan een wetenschappelijke studie. 
Een grote verandering is dat de NIPT nu wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting. En dus  is de NIPT gratis voor de zwangere die onder behandeling is bij een verloskundig zorgverlener in Nederland. 

Laatst bijgewerkt op: 17 april 2023

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie