Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Préconceptiezorg

Adviezen voorafgaand aan de zwangerschap

Gepubliceerd op: 01 maart 2022

Als u zwanger wilt worden is het van belang om van te voren al na te gaan of er factoren van invloed kunnen zijn op een zwangerschap en de bevalling. Of een kind gezond geboren wordt, hangt voor een belangrijk deel af van de aanleg en ontwikkeling van het embryo en de placenta in de eerste weken van de zwangerschap. Zorgen voor een gezonde leefstijl, het liefst al vóór het begin van de zwangerschap, levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde ontwikkeling van het embryo. Ook heeft het een positieve invloed op de gezondheid van het kind na de geboorte.

Factoren die van belang zijn:

  • chronische en erfelijke ziekten;
  • medicijngebruik;
  • overgewicht en ondergewicht;
  • roken;
  • alcohol- en drugsgebruik;
  • het werken met schadelijke stoffen.

Met Zwangerwijzer kunt u testen of er voor u risico’s zijn voor de zwangerschap en voor de baby. Vul de vragenlijst in op de website zwangerwijzer.nl van het Erfocentrum. De uitkomsten kunt u, indien nodig, bespreken met uw gynaecoloog. Uw huisarts, verloskundige en behandelend specialist kunnen u verwijzen voor een preconceptie-gesprek. Voor meer informatie over zwanger worden, kijkt u op de website deverloskundige.nl

Foliumzuur

Voor een vrouw die probeert om zwanger te worden of zwanger is, is het belangrijk om foliumzuurtabletten te slikken. Foliumzuur is een vitamine, die ook in eten zit zoals groenten, noten en fruit. Uit onderzoek is gebleken dat voldoende foliumzuur neuraalbuisdefecten bij een baby kan verkleinen. Neuraalbuisdefecten zijn bijvoorbeeld een open ruggetje (spina bifida), het ontbreken van een deel van de hersenen (anencephalie) en een open gehemelte. In voeding zit echter te weinig foliumzuur om deze problemen te voorkomen. Foliumzuur is bij de drogist of de apotheek zonder recept verkrijgbaar.

Het advies is om vier weken voor u zwanger wilt worden (bijvoorbeeld als u stopt met de pil) dagelijks 0,4 - 0,5 mg foliumzuur per dag in te nemen om dit te voorkomen. In multivitaminen voor zwangere vrouwen zit ook voldoende foliumzuur. Foliumzuur is niet schadelijk. Dus als u niet snel zwanger wordt, kunt u het gerust blijven slikken. Het is verstandig foliumzuur te blijven slikken tot 10 weken in de zwangerschap.
 

Laatst bijgewerkt op: 01 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Anesthesioloog Maartje de Gier dient een ‘walking epidural’ toe.
‘Walking epidural’ bij bevalling