Poliklinische bevalling
Gepubliceerd op: 03 maart 2022Wanneer u bij een 1e-lijnsverloskundige onder controle bent in de zwangerschap, kunt u ervoor kiezen om in het Slingeland Ziekenhuis te bevallen. Dit zal, zonder medische indicatie, een ‘verplaatste thuisbevalling' zijn. Dit betekent dat uw eigen verloskundige met u meegaat naar de verloskamers, zodat u daar kunt bevallen.
Meestal komt de verloskundige eerst bij u thuis kijken en wordt in overleg met u beslist wanneer u het beste naar het ziekenhuis kunt gaan. Als de bevalling voorspoedig verloopt, kunt u ervoor kiezen om ongeveer 2 uur na de bevalling weer naar huis te gaan. De verloskundige regelt dan dat er kraamzorg is als u thuiskomt. Mocht u zijn bevallen en er kan geen kraamzorg meer komen, (bijvoorbeeld midden in de nacht), dan kunt u, meestal samen met uw partner, op de kraamafdeling blijven tot de volgende ochtend.
Als er tijdens de poliklinische bevalling een reden is om u over te dragen aan de gynaecoloog, dan blijft u op de verloskamer. Meestal blijft uw eigen verloskundige bij de bevalling, maar de verantwoordelijkheid voor de bevalling is overgedragen aan het verloskundig team van het Slingeland Ziekenhuis.
Eigen bijdrage
Vraag bij uw verzekering na of er een eigen bijdrage betaald moet worden voor een poliklinische bevalling. Het is vervelend als u achteraf een rekening krijgt waar u niet op gerekend hebt. Afhankelijk van uw verzekeringspolis kan dit oplopen tot een paar honderd euro.
Filmpje verloskamer
Benieuwd hoe een verloskamer in het Slingeland Ziekenhuis eruit ziet? In het filmpje hier naast laat verpleegkundige Maayke zien hoe een verloskamer eruit ziet en welke mogelijkheden er zijn.
Laatst bijgewerkt op: 03 maart 2022