KenniscentrumBorstvoedingBorstvoeding in het ziekenhuis › Borstvoeding na keizersnede › Borstvoeding na een keizersnede

Borstvoeding na een keizersnede

Als een baby via een keizersnede wordt geboren, gaat alles anders dan misschien werd verwacht. Een keizersnede wordt uitgevoerd op een operatiekamer in plaats van een verloskamer, onder steriele doeken en met allerlei bewakingsapparatuur. De meeste keizersneden vinden tegenwoordig plaats met een ruggenprik, zodat de moeder zelf kan meemaken dat de baby geboren wordt: een heel speciaal moment.
Als de situatie het toelaat en de baby ligt in hoofdligging, dan wordt de baby geboren terwijl de moeder mag meekijken. Er staat dan een verpleegkundige die de baby (steriel) aanpakt en ervoor zorgt dat de baby bij de moeder op de borst komt te liggen. Net als na een normale geboorte wordt dan even bekeken hoe het met de baby gaat. Er is altijd een kinderarts aanwezig op de operatiekamer om uw baby na te kijken na de geboorte. Gaat alles goed, dan mag hij bij zijn moeder blijven liggen en al op de operatiekamer aan de borst drinken.
In sommige situaties gaat de moeder na de keizersnede eerst naar de uitslaapkamer zonder dat de baby is aangelged om te drinken. De baby gaat met de vader naar de kraamafdeling. Daar mag de vader, als hij dat wil, de nog blote baby tegen zijn blote bovenlijf houden tot de moeder terug is. Op deze manier blijft er huid-op-huid contact bestaan en gaat de baby als moeder terug is van de operatiekamer meestal makkelijker aan de borst. Dus als de moeder terug is op de kraamafdeling, wordt de baby alsnog aangelegd aan de borst.

Deel deze pagina: