Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Productie van moedermelk

Gepubliceerd op: 01 maart 2022
De voorbereiding voor het geven van borstvoeding begint al in de eerste weken van de zwangerschap. Er vindt dan al een belangrijke verandering plaats in de borsten. De meeste vrouwen voelen dat hun borsten gevoelig en voller worden. Dat komt doordat het klierweefsel in de borst aanzienlijk toeneemt.

Anatomie van de borst

Een borst heeft gemiddeld negen openingen, die zijn aangesloten op de melkkanaaltjes, waardoor de melk naar buiten komt. Direct achter de tepelhof ligt het melkproducerende klierweefsel, dat zich verspreidt in de borst, soms tot onder de oksel. De borst bestaat naast melkklieren uit vetweefsel en bindweefsel. Vetweefsel en klierweefsel liggen met elkaar verweven en zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Productie van melk

De productie van moedermelk wordt geregeld door twee hormonen, die worden geproduceerd in de hersenen (in de hypofyse). Het hormoon prolactine zorgt voor de aanmaak van nieuwe melk. Dit hormoon komt vrij gedurende de borstvoedingsperiode en nog een tijdje daarna. Als de productie van melk te laag is, kan de moeder de baby vaker aan de borst laten drinken. Hierdoor wordt meer prolactine aangemaakt met als gevolg een grotere melkproductie.

Bij het voeden van de baby speelt het hormoon oxytocine een rol. Dit hormoon zorgt voor de toeschietreflex. De toeschietreflex ontstaat als de baby aan de borst zuigt. De zenuwen in de huid van moeder geven dan een signaal af aan de hersenen, waardoor de hersenen de oxytocine afgeven. Het hormoon komt dan in de bloedbaan en zorgt dat de spieren om de melkkanaaltjes samentrekken. Hierdoor wordt de melk naar buiten gestuwd.

Laatst bijgewerkt op: 01 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie