Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Verloop van de bevalling

Gepubliceerd op: 03 maart 2022

Als u rond de 33e week van de zwangerschap voor een controle komt, geeft de verloskundige u uitleg over de bevalling. Ook kunt u een bevallingsplan bespreken. Wij willen graag van u weten hoe u zich hebt voorbereid op de bevalling en wat voor verwachtingen en wensen u hebt. Het kan zijn dat u vragen hebt. In alle gevallen willen wij u graag goed voorlichten en waar mogelijk angst en onzekerheid wegnemen.

Wat zijn weeën?

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent (ontsluiting).

Ontsluitingsfase

Tijdens de ontsluitingsfase worden de baarmoedermond en het onderste deel van de baarmoeder opgerekt. Hierdoor opent de baarmoedermond zich en kan het hoofd van het kind indalen. Dit veroorzaakt vaak pijn, vooral in de buik maar soms ook in de rug, in de benen, in de vagina en rond de anus. Hoelang de ontsluitingsfase duurt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • is het uw eerste kindje of bent u al eerder bevallen?
  • hoe is de ligging van de baby?
  • hoe groot is de baby?
  • hoe is uw eigen lichamelijke conditie?

Globaal kunnen we zeggen dat de ontsluiting vordert met ongeveer 1 cm in één tot anderhalf uur als u uw eerste kind krijgt. Bij een volgende bevalling zal de ontsluiting meestal sneller gaan. De verpleegkundige en verloskundige zullen u zoveel mogelijk steunen en geven uitleg bij alles wat zij doen. Mocht u pijnstilling wensen dan kunt u dit aangeven. Soms adviseert de gynaecoloog of verloskundige u om pijnstilling te nemen als dit de bevalling beter zal laten verlopen. Meer informatie over pijnstilling vindt u ook in de folder Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Uitdrijvingsfase

De uitdrijvingsfase begint als er volledige ontsluiting is, dat wil zeggen tien centimeter. In deze fase mag u tijdens de weeën meepersen. Door het dieper komen van het hoofd van de baby wordt het geboortekanaal uitgerekt, ook dit gaat gepaard met pijn. De pijn is vaak scherper en zit meer op één plek dan bij de ontsluitingsweeën.
Als u uw eerste kind krijgt, zal het persen meestal ongeveer een uur duren. Bij een volgende bevalling gaat de uitdrijving sneller en duurt vaak minder dan 30 minuten, soms zelfs maar 5 minuten.

De nageboorte

Als het kindje geboren is, krijgt u een injectie in uw bovenbeen met oxytocine (Syntocinon). Dit is een hormoon dat de samentrekking van de baarmoeder versnelt, waardoor de placenta sneller loslaat. Hierdoor wordt het bloedverlies zoveel mogelijk beperkt. Als u dat wilt laten we de placenta aan u zien.
Als het kind in goede conditie geboren is wordt het direct na de geboorte bij u op de buik gelegd. De partner mag de navelstreng doorknippen als dat gewenst is. Het kindje blijft het eerste uur na de bevalling bij u op de buik om zo de binding te versterken en mocht u borstvoeding willen gaan geven, dan zal de baby aangelegd worden.
Hierna worden moeder en kind verzorgd en kunt u bezoek ontvangen, dit is niet afhankelijk van bezoektijden. Na een ongecompliceerde bevalling gaat u meestal de dezelfde dag weer naar huis. Na een kunstverlossing of keizersnede blijft u langer in het ziekenhuis.

Hoe weet u dat de bevalling begonnen is?

Als harde buiken pijnlijk worden en een uur lang iedere vijf minuten komen, is de bevalling in de meeste gevallen op gang gekomen. Ook dit verschilt per vrouw maar we kunnen dit als richtlijn aanhouden. Het kan zijn dat de weeën direct al veel sneller en heftiger komen dan één keer per vijf minuten. U belt met de verloskamers en de verloskundige geeft aan waar u zich kunt melden.
Ook kan het zijn dat als eerste signaal de vliezen breken zonder dat er weeën zijn. Dit hoeft niet te betekenen dat de bevalling dan al begonnen is. Vaak volgen de weeën dan vanzelf na een aantal uren, maar dit is niet altijd het geval.
Als uw vliezen breken neemt u ook contact op met de verloskamers en de verloskundige zal u in de meeste gevallen vragen naar het ziekenhuis te komen. Zij zal u dan uitleg geven over het verdere beleid indien de weeën niet spontaan op gang komen.

Wanneer neemt u contact op met de verloskamers?

  • Als de weeën begonnen zijn;
  • Als u vruchtwater verliest of bij twijfel daarover;
  • Als u bloedverlies hebt;
  • Bij vragen of ongerustheid.

De verloskamers zijn bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 92 90.

 

Laatst bijgewerkt op: 03 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie