Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Keizersnede

Sectio Caesarea

Gepubliceerd op: 03 maart 2022

Een keizersnede, ook wel sectio genoemd, is een bevalling waarbij het kind met een operatie via de buikwand wordt geboren.

Reden voor een keizersnede

Er zijn allerlei redenen waarom een keizersnede wordt gedaan. Omdat het een operatie is die complicaties kan geven voor moeder en kind, wordt een keizersnede alleen om medische redenen gedaan. Als de verwachting is dat een bevalling via de vagina niet mogelijk is, of grote risico's voor de gezondheid van het kind of de moeder heeft, wordt een keizersnde geadviseerd.
Soms is het tijdens de zwangerschap al duidelijk dat een keizersnede nodig is. De keizersnede wordt dan ingepland. Bij de meeste keizersnedes blijkt de noodzaak pas tijdens de bevalling.
Een keizersnede wordt bij voorkeur uitgevoerd met een ruggenprikverdoving. U maakt dan de geboorte van uw kind bewust mee. Een ruggenprik is ook minder risicovol voor de moeder dan een narcose. Voorafgaand aan de keizersnede wordt, zoals voor ieder buikoperatie, bloed afgenomen en een infuus en blaaskatheter ingebracht.


De operatie

Uw begeleidende verpleegkundige van de verloskamers gaat mee naar het operatiekamercomplex, samen met uw partner of andere persoon van uw keuze. Bij de keizersnede kunnen ook foto's worden gemaakt door het personeel.
De operatie zelf duurt ongeveer 45 minuten. Voor de geboorte van het kind is de operatietafel een beetje opzij gekanteld zodat u niet plat op uw rug ligt. Dit is beter voor het kind. De gynaecoloog maakt een zogenaamde bikinisnede net boven het schaambeen. Met de ruggenprik voelt u geen pijn, maar wel beweging of druk op de buik wanneer uw kind geboren wordt. De wond wordt meestal inwendig gesloten met oplosbare hechtingen. U hoeft dan niet terug te komen om te hechtingen te verwijderen.

Bij de geplande keizersnede met een kindje in hoofdligging wordt, zodra het hoofdje van de baby geboren is, het operatiedoek bij u hoofd losgemaakt en kunnen u en uw partner het kindje verder geboren zien worden. De verpleegkundige die naast u staat pakt de baby van de dokter aan en legt uw baby direct (huid-op-huid) bij u op de borst. Dit noemt men een natuuurlijke of gentle keizersnede. In andere gevallen, bijvoorbeeld bij een kindje in stuitligging of bij een spoedkeizersnede, wordt uw kindje direct nagekeken door de kinderarts die ook op de operatiekamer is. Als de conditie van uw kind goed is, mag het daarna huid op huid bij u liggen.

Na de operatie

Na de operatie gaat u terug naar de verloskamers of de kraamafdeling voor verzorging. Door de ruggenprik hebt u de eerste uren geen pijn, daarna krijgt u gedurende enkele dagen pijnstillers. De blaaskatheter wordt de dag na de keizersnede verwijderd. U kunt over het algemeen op de tweede of derde dag na de operatie weer naar huis. Als uw kindje dan nog niet naar huis mag, kunt u meestal ook zolang in het ziekenhuis blijven. In dat geval komt er geen kraamzorg meer thuis.
Bedenk bij thuiskomst dat u moet herstellen van een buikoperatie. Het duurt zeker zes weken voordat u bijvoorbeeld normaal huishoudelijk werk kunt doen. Voor een goed herstel is het belangrijk dat u voldoende rust neemt.

 

Filmpje natuurlijke keizersnede

In deze film laten wij u zien wat u kunt verwachten als u bevalt met een keizersnede in het Slingeland Ziekenhuis.

Folders

 

Laatst bijgewerkt op: 04 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie