Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Gezondheidsvoordelen van borstvoeding

Gepubliceerd op: 01 maart 2022

Borstvoeding is een optimale start voor een baby. Moedermelk is de meest natuurlijke manier om een baby te voeden. Het moederlichaam maakt deze melk aan en het spreekt voor zich dat deze voeding de meest afgestemde voeding is voor een baby.
Lange tijd heeft men gedacht dat kunstvoeding net zo goed is voor een baby, maar inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat het geven van borstvoeding veel gezondheidsvoordelen heeft ten opzichte van kunstvoeding. Kunstvoeding is gemaakt van koemelk, en bevat geen levende cellen die bescherming bieden aan de baby.

De beschermende werking van borstvoeding zit vooral in de antistoffen die in de borstvoeding zitten. Deze antistoffen zijn nodig omdat het afweersysteem van de baby vlak na de geboorte nog niet goed genoeg werkt. De baby is dus erg vatbaar voor infecties. In de buik werd de baby beschermd tegen infecties en kreeg hij deze antistoffen via de placenta. Eenmaal buiten de buik heeft de baby de borstvoeding nodig om hem te beschermen.

Voordelen van borstvoeding voor de baby

Baby's die borstvoeding krijgen:

  • zijn beter beschermd tegen infecties. De moeder geeft antistoffen door via de moedermelk en verhoogt daarmee de weerstand van de baby. Door deze bescherming komen borstvoedingsbaby's minder vaak op een kinderafdeling terecht dan baby's die kunstvoeding krijgen. Als een baby te vroeg geboren wordt, is moedermelk veruit de beste voeding. Juist als het eigen immuunsysteem van een baby nog niet volledig ontwikkeld is, werkt borstvoeding zeer beschermend. Premature baby's krijgen veel minder complicaties als ze moedermelk krijgen.
  • zijn beter beschermd tegen ziektes in de loop van het leven. Zo krijgen ze minder vaak diabetes mellitus, darmziektes, MS, en bepaalde vormen van kanker. Het voeden over een langere periode (een half jaar of langer) vergroot deze bescherming.
  • ontwikkelen betere kaak- en mondspieren. Tandartsen, orthodontisten en logopedisten staan zeer positief tegenover borstvoeding.
  • hebben een betere spijsvertering. Een borstvoedingsbaby meldt zich soms wat sneller weer voor een voeding dan een kunstvoedingsbaby. De organen hebben het wel veel gemakkelijker om deze voeding te verwerken en er blijft weinig restproduct over. Borstvoedingsbaby's poepen soms maar één keer in een paar dagen tot eens per twee weken!
  • krijgen minder snel allergieën, doordat de moedermelk het meest ‘eigen' voedsel is voor de baby. Als het kindje erfelijk belast is met allergieën, zien we een milder verloop dan bij kunstvoeding.
  • raken snel de eerste ontlasting kwijt, waardoor de kans op geelheid afneemt. Borstvoeding werkt laxerend. In de eerste ontlasting zitten stoffen waarvan baby's geel kunnen worden.

Voordelen voor de moeder

  • Overtollig vet verdwijnt gemakkelijk als de moeder borstvoeding geeft; bij het maken van moedermelk verbrandt het lichaam onder andere vet. Veel moeders zijn na de borstvoedingsperiode weer op hun oude gewicht.
  • Een vrouw die borstvoeding heeft gegeven, heeft minder kans op borstkanker, eierstokkanker en botontkalking.
  • Borstvoeding geven versterkt de moeder-kind-binding. Omdat het kind borstvoeding krijgt is hij lijfelijk aan zijn moeder gebonden. Dit is erg prettig samenzijn voor zowel moeder als baby.
  • Als de borstvoeding eenmaal goed gaat, is het erg gemakkelijk. Het gaat vaak snel, je hebt het altijd bij je, het is altijd op de juiste temperatuur en van de juiste samenstelling. Het is bovendien gratis.

Laatst bijgewerkt op: 08 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie