Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap

Gepubliceerd op: 01 maart 2022

Drugsgebruik vergroot de kans op problemen tijden de zwangerschap en na de geboorte. Het kan de ontwikkeling van het kind ernstig verstoren. Ook is de kans op aangeboren afwijkingen in sommige gevallen vergroot. Drugsgebruik voorafgaand aan de bevruchting kan ook invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Stop daarom tenminste drie maanden voordat u zwanger wilt worden met drugsgebruik. Mocht u drugs gebruikt hebben in de vroege zwangerschap, bespreek dit dan met uw gynaecoloog of verloskundige.

Cocaïne

Het gebruik van cocaïne rond de bevruchting en tijdens de zwangerschap is gevaarlijk. Het verhoogt de kans op een miskraam, loslating van de placenta, groeivertraging van de baby en vroeggeboorte. Ook kunnen afwijkingen optreden aan de nieren, de geslachtsorganen en ledematen van het ongeboren kind. Kinderen die voor hun geboorte cocaïne hebben binnengekregen, hebben vaker dan gemiddeld leer- en spraakproblemen.

Ecstasy (XTC)

Ecstasy laat net als cocaïne de bloedvaten van de baarmoeder en placenta samentrekken. Er is een verhoogde kans op hart- en skeletafwijkingen, doodgeboorte en prikkelbaarheid van het jonge kind.

Cannabis: Marihuana,  wiet en hasj

Cannabis is de soortnaam van de gehele plant waarvan marihuana, wiet en hasj afkomstig zijn. Door het gebruik van hiervan stijgt het koolmonoxide-gehalte in het bloed van de moeder vijf maal zo sterk als bij het roken van een gewone sigaret. Het ongeboren kind kan hierdoor zuurstofgebrek krijgen. Hierdoor neemt onder andere de kans op spraakstoornissen toe.

Heroïne

Heroïnegebruik tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen niet, maar wel komen gedragsstoornissen zoals ADHD vaker voor. Daarnaast raakt het ongeboren kind verslaafd aan heroïne. Het kind zal na de geboorte ontwenningsverschijnselen vertonen, die zeer ernstig kunnen verlopen. Heroïne is ongezond en verslavend en afkicken is dan ook dringend nodig, al vóór de bevruchting.

Meer informatie over drugsgebruik tijdens de zwangerschap is te vinden bij Jellinek.

Laatst bijgewerkt op: 01 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie