Overslaan en naar de inhoud gaan
search

De 13 wekenecho

Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen

Gepubliceerd op: 04 maart 2022

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind. U kiest zelf of u de 13 wekenecho wilt. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. De echo vindt plaats tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. U krijgt voor dit onderzoek een verwijzing van uw verloskundige of gynaecoloog naar het echocentrum van uw keuze:

De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. 

Het onderzoek

De echoscopist kijkt met een echo-apparaat of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. De echoscopist controleert ook het vruchtwater en de groei van het kind. De echoscopist moet alles wat te zien, is aan u vertellen. U kunt dus geen gedeeltelijke echo laten doen. De echo-onderzoeken hebben geen risico’s voor moeder en kind.

Samenvattend zijn er drie mogelijkheden als uitkomst van de 13 wekenecho:

  • Er wordt niets bijzonders gezien. Dit komt verreweg het meeste voor.
  • Er is sprake van een twijfelachtig beeld of risicoverhogende kenmerken (ook wel sonomarkers genoemd).
  • Er zijn duidelijk aanwijzingen voor een afwijking te zien op de echo.

De bevindingen worden direct duidelijk met u besproken door de echoscopist. Die zal u indien nodig verwijzen naar het Radboudumc in Nijmegen voor uitgebreider onderzoek. Het kan dus zijn dat een 13-weken echo u gerust stelt, maar het kan ook onrust veroorzaken. Het gebeurt ook wel dat twijfelachtige beelden of sonomarkers achteraf toch goed blijken te zijn. Dit is nooit helemaal te voorkomen. 

Meer informatie over de 13 wekenecho is te lezen in de folder De 13 wekenecho en de 20 wekenecho.   

Laatst bijgewerkt op: 08 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Anesthesioloog Maartje de Gier dient een ‘walking epidural’ toe.
‘Walking epidural’ bij bevalling