Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Counseling

Voorlichtingsgesprek over prenatale screening

Gepubliceerd op: 04 maart 2022

In de zwangerschap kunt u uw ongeboren kind laten onderzoeken op een lichamelijke afwijking of een andere aangeboren aandoening. Dit heet prenatale screening. 

Heeft u tijdens uw eerste bezoek aangegeven dat u meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijgt u hier een uitgebreid gesprek over (counseling). Tijdens dit gesprek wordt ook gevraagd of u het goed vindt dat uw gegevens in de toekomst gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Daarbij gaat het om wetenschappelijk onderzoek naar het verbeteren of uitbreiden van de prenatale screening. 

Voorlichtingsgesprek prenatale screening: counseling

In het Verloskundig Echocentrum Slingeland kunt u terecht voor een voorlichtingsgesprek over deze prenatale screeningonderzoeken. Dit heet counseling over prenatale screening of kortweg counseling. Deze counseling geven klinisch verloskundigen, die speciaal hiervoor zijn opgeleid. Zij bespreekt de NIPT (niet invasieve prenatale test), de 13-wekenecho, de 20-wekenecho en de mogelijke vervolgonderzoeken. Zij begeleidt u ook om met deze informatie een bewuste keuze te kunnen maken of u één of meerdere onderzoeken wilt laten uitvoeren.

U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen.

Er zijn twee soorten screeningsonderzoeken:

  • Onderzoek naar downsyndroom, Edward syndroom en Patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test ).
  • Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13-wekenecho en de 20-wekenecho.

Kijk voor meer informatie (folders en animatievideo's) op de website over pre- en neonatale screeningen: www.pns.nl 

Meer informatie

Bij uw eerste bezoek, heel vroeg in de zwangerschap vraagt de verloskundige of gynaecoloog of u meer wilt  informatie wil over deze screeningen. Zo ja, dan krijgt u een afspraak voor een gesprek en u krijgt folders.
Het is goed om u alvast voor te bereiden op dit gesprek met de informatie op de website www.pns.nl. Op deze site vindt u ook een keuzehulp 'Bewust kiezen' en tips over hoe u met uw partner of anderen kunt bespreken of u deze onderzoeken wilt. Verder kunt u er verhalen lezen van vrouwen die ook moesten kiezen of zij dit onderzoek wilden laten doen.

Voor deze prenatale screening wordt u verwezen naar een echocentrum buiten het ziekenhuis:

 

Let op: Vanaf 1 april 2023 is de NIPT onderdeel van het reguliere programma voor prenatale screening. Zwangeren kunnen vanaf dan kiezen voor de NIPT zonder dat ze mee moeten doen aan een wetenschappelijke studie. Een grote verandering is dat de NIPT nu wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting. En dus  is de NIPT gratis voor de zwangere die onder behandeling is bij een verloskundig zorgverlener in Nederland.

Laatst bijgewerkt op: 17 april 2023

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie