Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Borstvoeding voor een te vroeg geboren baby

Gepubliceerd op: 01 maart 2022

Als de baby te vroeg geboren is, heeft hij extra tijd en energie nodig om te groeien. Het hangt erg af van het gewicht van de baby en de duur van de zwangerschap, hoe het leren drinken aan de borst verloopt.
Meestal zien we dat te vroeg geboren baby's een tijdje in de couveuse door moeten brengen en dat ze de eerste periode hun voeding krijgen via een voedingssonde. Alle energie die de baby heeft, gaat naar het groeien.

Bij voorkeur is de voeding die de baby krijgt afgekolfde moedermelk, want juist deze melk is precies afgestemd op het te vroeg geboren kindje. Ook kinderartsen stimuleren erg dat te vroeg geboren baby's moedermelk krijgen. Eigenlijk is er voor deze categorie baby's geen beter medicijn dan ‘moeders melk'. De beschermende werking van deze melk is juist als de eigen afweer nog zo zwak is, zeer belangrijk.
Zodra de baby in staat is om bij de moeder te liggen, wordt begonnen met het snuffelen aan de borst en indien mogelijk aanleggen aan de borst.
Of de baby uiteindelijk ook helemaal zelf leert drinken aan de borst wordt na verloop van tijd duidelijk. Soms is het een lang proces, dat vaak nog niet voltooid is als de baby naar huis mag. Begeleiding door een lactatiekundige kan helpen om de baby uiteindelijk volledig aan de borst te krijgen.

Zie ook: Borstvoeding aan een prematuur (Kenniscentrum Kindergeneeskunde)

 

Laatst bijgewerkt op: 01 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie