KenniscentrumAlgemene informatie › Zwangerfit › YVLO-ZwangerFit®

YVLO-ZwangerFit®

Zwangerschapscursus bekkenfysiotherapie

Ben je zwanger of pas bevallen, dan kun je in het Slingeland Ziekenhuis het trainingsprogramma ZwangerFit volgen.
ZwangerFit is een actieve cursus voor vrouwen die zwanger zijn of net zijn bevallen. De groepen zijn gemengd; zwangere en bevallen vrouwen trainen gezamenlijk. Je kunt starten met ZwangerFit vanaf de 16e zwangerschapsweek. En zes weken na de bevalling kun je  weer starten met de training, tot maximaal negen maanden na de bevalling.

Kenmerken van onze aanpak

  • Veilig sporten onder professionele begeleiding met veel variatie. Met behulp van materialen als cardioapparatuur, grote oefenballen, dynabands, gewichtjes en muziek wordt de training helemaal afgestemd op de belastbaarheid van je zwangere en/of pas bevallen lijf.
  • Aandacht voor probleemgebieden voor zwangere/net bevallen vrouwen: specifieke aandacht voor het voorkomen en verminderen van bekkenpijn, bekkenbodemklachten en het verbeteren van houding, tiltechnieken, ademhalingstechnieken en stabiliteit. 
  • Conditionele begeleiding om zo fit mogelijk naar je bevalling toe te groeien en de eerste periode na je bevalling fysiek beter aan te kunnen.
  • Begeleiding na de bevalling om je conditie terug te winnen, de bekkenbodem te trainen en te laten herstellen en om je figuur terug te winnen.
  • Aandacht voor ontspanning.
  • Naast de wekelijkse actieve les heb je ook de mogelijkheid om een aantal theorielessen bij te wonen. Tijdens deze lessen besteden we aandacht aan de veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode daarna.

Tijd en locatie

De wekelijkse lessen vinden plaats op maandagavond van 19.30 tot 20.30 uur, in de oefenruimte van de polikliniek Fysiotherapie (souterrain, route 84). De theorielessen worden in overleg met de deelnemers gepland (veelal aansluitend aan de training).

Begeleiding

ZwangerFit wordt gegeven door bekkenfysiotherapeuten van het Slingeland Ziekenhuis.

Kosten

De eerste keer koop je een strippenkaart van 10 lessen voor € 150,-. Daarna kun je opnieuw een strippenkaart van 10 lessen kopen of een strippenkaart van 5 lessen voor € 75,-. Voor een theorieles betaal je hetzelfde tarief als een praktijkles.
Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, kun je (een deel van) de kosten terugkrijgen via je zorgverzekering.

Opgeven

Je kunt je opgeven bij het secretariaat van de polikliniek Fysiotherapie. Het secretariaat is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 16.30 uur bereikbaar via telefoonnummer (0314) 32 93 83. E-mailen kan ook: zwangerfit@slingeland.nl

Team Bekkenfysiotherapie 2018 400x600Op de foto het team ZwangerFit: Madelon Smans, Linda Vorsteveld, Nicky Hövels.
YVLO-ZwangerFit® is een beschermde titel en wordt altijd door een gediplomeerd en speciaal opgeleide fysiotherapeut gegeven. Het trainingsprogramma is ontwikkeld door ervaren (bekken)fysiotherapeuten in opdracht van de Nederlandse Verenging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pré-, en postpartum gezondheidszorg (NVFB).

Deel deze pagina: