BlogRecente blogs › De geboorte van Anna

De geboorte van Anna

ingestuurde brief van een kraamvrouw

LS, webredactie

Dinsdag, 15 September 2015


Nu de kraamweek achter de rug is en we de draai met onze kleine meid weer een beetje beginnen te vinden willen we even de tijd nemen om alle betrokken bij de zwangerschap en geboorte van onze dochter Anna te bedanken. Na een eerste zwangerschap die gekenmerkt werd door gepieker, stress en heel veel onzekerheid was dit van het begin van de zwangerschap tot en met de bevalling, dankzij jullie begrip en steun, een prachtige ervaring.

September vorig jaar ontdekten we tot onze grote vreugde weer in verwachting te zijn. We waren direct vastbesloten het dit keer anders te beleven dan onze eerste zwangerschap. Om die reden hebben we rustig de eerste onzekere maanden afgewacht, erop vertrouwende dat de natuur zou doen wat ie moest doen. Hierna hebben we ons aangemeld bij 'Nona team roze'. Tijdens het intakegesprek hebben we de vorige zwangerschap besproken en onze ideeën bij deze zwangerschap. Wat voelde het fijn voor ons om hier zo in gehoord te worden! Onze wens om juist zo min mogelijk te willen beheersen middels echo’s en allerlei andere onderzoeken werd heel serieus genomen en bood ons de kans om te vertrouwen op ons gevoel. Geen stress door echo’s die in de vorige zwangerschap voor allerlei onzekerheden zorgden, maar gewoon vertrouwen op de natuur, mijn lichaam en bovenal ons kindje dat hartstikke welkom was!

Nona bedankt voor jullie steun in deze keuze! Hierdoor is mijn zwangerschap onbezorgd geweest en kon ik heel dicht bij mijn eigen moeder gevoel blijven! Deze zwangerschap heb ik echt genoten dankzij jullie goede begeleiding! Geweldige ervaring! 

Doordat de vorige zwangerschap uiteindelijk eindigde in een keizersnede, werd ik zoals gebruikelijk met 36 weken doorverwezen naar het ziekenhuis. Op advies van Nona kwam ik bij dr. Verhagen terecht. Ik was heel bang om met de verwijzing naar het ziekenhuis direct weer in een medische molen terecht te komen, maar niets bleek minder waar. Ook hier werden onze wensen heel serieus genomen en waren de gesprekken met dr. Verhagen ontzettend geruststellend en wederom stonden mijn gevoelens en wensen centraal.

Dr. Verhagen bedankt voor je begrip, het luisterend oor en het vermogen om ons, ondanks de medische indicatie het gevoel te geven zelf de regie in handen te hebben en volledig aan te sluiten bij onze wensen rondom deze zwangerschap. Vooral toen ik tijdens de laatste controle aangaf het helemaal gehad te hebben was het een gouden zet om af te spreken dat ik die week erop me s’ochtends mocht melden op de kraamafdeling. We zouden die dag proberen de bevalling op gang te brengen en anders zou je me zelf begeleiden tijdens een eventuele keizersnede. Die afspraak bood blijkbaar voldoende rust om de bevalling alsnog spontaan te laten beginnen. Nogmaals hartstikke bedankt voor de fijne zeer persoonlijke en betrokken begeleiding!

Na een aantal weken van voorweeën leek dit ook maandagavond 1 juni weer het geval, we gingen net als alle andere avonden slapen met het idee dat het niet door zou zetten. Echter rond 01.30 uur werd ik toch wakker van “voorweeen” die heftiger voelden dan voorgaande avonden. We besloten toch maar te gaan bellen en mijn opluchting was groot toen Mark vertelde dat hij Leny aan de telefoon had gehad. Bij de bevalling van onze zoon was Leny ook gedurende de nacht de verloskundige die ons samen met Sara geweldig heeft begeleid. Nu bleek dit stel weer werkzaam te zijn op de verloskamers en wederom hebben jullie ons geweldig gesteund!

Leny voor bedankt voor je gezellige, humorvolle, persoonlijke en heerlijk nuchtere begeleiding! Voornamelijk jouw vermogen om door te pakken wanneer mijn paniekerige gevoel de overhand leek te krijgen was fantastisch! Precies wat ik nodig had op dat moment! En Sara bedankt voor je betrokkenheid, de fijne persoonlijke gesprekjes tussen de weeën door en je rust en het vermogen om gerust te stellen. Voor mij zul je altijd de verpleegkundige blijven met huizenhoge bevallingservaringen omdat ik dankzij Leny dacht dat je minstens 6 kinderen had. En hoewel bleek dat het er “maar drie” waren had ik er rotsvast vertrouwen in dat het allemaal goed ging komen met zoveel ervaring aan mijn zijde! En dat bleek helemaal terecht!

De nachtdienst werd overgedragen aan de vroege dienst en het toeval wilde dat net als tijdens de vorige bevalling, de dienst werd overgedragen aan verloskundige Thea, bij gestaan door jacqueline en een lieve co assistent waar ik helaas de naam niet meer van weet..

Thea ik wil je bedanken voor je rustige benadering, door jouw heldere uitleg wisten we precies waar we aan toe waren en kon ik me richten op wat er allemaal komen ging en lukte me het allemaal over me heen te laten komen. Jacqueline bedankt voor je Achterhoekse nuchterheid en gezelligheid zowel tijdens en na de bevalling. Af en toe een woordje of uitdrukking in het dialect, geruststellend en gezellig! Ook de gezelligheid na afloop van de bevalling, de feestelijke sfeer die je bracht na de geboorte van Anna zal me altijd bij blijven, zo leuk om mee te maken en niet alleen op een uitslaapkamertje te liggen, maar gewoon gezellig alles mee beleven! Lieve co-assistent, in mijn geboorteplan stond dat ik liever geen stagiaires of co-assitenten aan mijn bed wilde.. Toch was ik blij dat je er bij was!  Je hebt me netjes de keus gelaten en op dat moment vond ik het prima dat je bleef. Ik heb het erg gewaardeerd dat je rustig op de achtergrond meekeek en toch erg betrokken was.  Dankjewel voor je respectvolle benadering! Het is een kunst om deze punten te combineren, iets waar je later in je vak als arts vast veel aan gaat hebben! Ik begreep later van Mark dat je kinderarts wil worden? Gezien je lieve houding ten opzichte van Anna gaat dit je vast lukken! Wij wensen je heel veel succes met je verdere studie en carrière! 

Na de overdracht bleek dat dit keer een gewone bevalling zeer waarschijnlijk werd. Iets waar ik even aan moest wennen. Ik had me ingesteld op het tijdspad en de ervaringen van de vorige keer. Toen aan Mark gevraagd werd om de kleertjes klaar te gaan leggen, weet ik dat ik dacht:  “kleertjes klaar leggen? Ik moet eerst nog naar de operatiekamer enzo dus doe maar rustig aan, dit gaat nog heel lang duren.” Niets bleek minder waar. Doordat de hartslag van ons kleintje af en toe een dipje leek te hebben werd Dr. Smeets erbij gehaald en het enthousiasme in haar stem waarmee ze riep, “Joh hij staat al bekkenbodem!!" zal ik niet snel vergeten. Dit was blijkbaar goed nieuws?!? Ik had geen idee wat me te wachten stond, termen als “even helpen met de vacuüm, en een kleine knip” vlogen me om de oren en hoewel iedereen erg enthousiast leek moest ik zelf erg schakelen… Dit scenario had ik niet bedacht en ik weet nog dat ik, in tranen riep dat ik met dr. Verhagen had afgesproken dat ik een keizersnede zou krijgen als het niet zou lukken... In mijn hoofd stond het gebruik van de vacuüm en het zetten van een knip namelijk gelijk aan het mislukken van een natuurlijke bevalling en het leek me op dat moment veel beter over te gaan tot een keizersnede..

Dr. Smeets, dankjewel dat je door je enthousiasme, vertrouwen en persoonlijke benadering me wist te overtuigen dat een natuurlijke bevalling een veel beter plan was. Hierdoor kreeg ik ook het geloof dat het me zou lukken en dit bleek terecht een kleine kwartiertje later werd onze Anna geboren! Wat een geweldige ervaring! Een klein meisje dat zomaar uit mijn lichaam bovenop mijn buik werd gelegd. Hier had ik zo naar uitgekeken! Ik vond het echt een fantastische ervaring en kan me nu niet meer voorstellen dat ik aanvankelijk liever een keizersnede wilde, wat was dit mooi!!

Onze Anna is nu ruim twee weken oud, en het gaat ontzettend goed! Net zoals wij de zwangerschap en bevalling hebben ervaren is Anna een relaxed en rustig meisje. We genieten enorm van haar samen met onze jongens.
Allen nogmaals ontzettend bedankt voor het mogelijk maken van deze waardevolle ervaring!

Mark en Nicole

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op De geboorte van Anna

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)