Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Comfortkamers en couveusesuites bieden ruimte voor ouders en hun kind

Gepubliceerd op: 03 maart 2015

Om ouders zoveel mogelijk te betrekken bij de zorg voor hun pasgeboren baby, zijn op de Kraamafdeling vier comfortkamers gerealiseerd en op de Kinderafdeling twee couveusesuites, waarvan er een geschikt is voor meerlingen.

“Als een moeder extra zorg nodig heeft, blijft de baby bij de moeder op de Kraamafdeling in een comfortkamer”, aldus gynaecoloog Tamara Verhagen. “Heeft het kindje intensieve zorg nodig, dan kan de baby samen met de moeder naar een couveusesuite op de Kinderafdeling. En ook de vader kan dag en nacht bij moeder en kind verblijven.”

Positief effect

“Het doet de pasgeborenen goed als de ouders worden betrokken bij de zorg; niet alleen voor de hechting tussen moeder en kind, maar ook voor het slagen van de borstvoeding”, aldus de artsen. “Bij de opname van een baby na de bevalling of na een opname in een ander ziekenhuis omdat de baby bijvoorbeeld veel te vroeg geboren is, is er nu ook ruimte voor beide ouders. Zodat ze niet alleen met babywatch via een internetverbinding op ieder gewenst tijdstip naar hun kindje kunnen kijken, maar ook echt fysiek aanwezig kunnen zijn. Die wens is nu gerealiseerd in de vorm van couveusesuites.”

 

Service

Met de service van de comfortkamers en de couveusesuites sluit het Slingeland Ziekenhuis aan op wat mensen willen. “De aanstaande ouders vinden het aantrekkelijk om hier te kunnen bevallen, omdat ze na de bevalling met hun kind op één kamer kunnen verblijven. Voorheen lagen vier kraamvrouwen met hun baby’s op een kamer. Dat is een groot verschil. Na een poliklinische bevalling die goed verloopt, gaan moeder en kind gemiddeld binnen vier uur naar huis. Bij complicaties bieden we hier een goed vangnet. Veel aanstaande ouders vinden dat een prettig idee. Bij complicaties bij moeder of kind, kan ook de vader blijven. Als we dit vertellen op onze voorlichtingsbijeenkomsten zijn de reacties heel enthousiast. Vooral in gezinnen waar het eerste kind wordt geboren, zijn ouders aangenaam verrast en vinden het heel luxe.” 

Samenwerking

Een bijkomend voordeel is de samenwerking tussen de Kraam- en de Kinderafdeling. “Je leert steeds meer van elkaar. Verpleegkundigen die werkzaam zijn op de Kraamafdeling krijgen te maken met zuigelingen die soms net wat meer zorg nodig hebben. Andersom gebeurt het dat een kraamvrouw bij haar baby op de Kinderafdeling verblijft. De verpleegkundigen lopen met elkaar mee en wisselen ervaringen uit; de afdelingen komen daardoor steeds dichter bij elkaar. In de toekomst zal er geen verschil meer zijn tussen de ene of de andere afdeling. Het ene moment heb je dan als verpleegkundige te maken met een zieke moeder met haar kind en het andere moment met een ziek kind en een gezonde moeder. De zorg draait steeds meer vanuit een goede zorg voor moeder én kind”, aldus de gynaecoloog.

‘Ook de vader kan dag en nacht bij moeder en kind verblijven’

Ouders beschikken, zo mogelijk, over een eigen koelkastje en ’s avonds is er sfeerverlichting. Het blijven klinische kamers, maar wel in een huiselijke sfeer. Zeker met spulletjes van thuis en cadeautjes, is het meteen een echte kraamkamer. Met name vaders worden steeds meer betrokken bij de zorg voor hun kind. Ze leren de baby te verschonen, in badje doen. Vaders krijgen dezelfde voorlichting, tips en adviezen mee als de moeder als ze het ziekenhuis verlaten.

Laatst bijgewerkt op: 03 maart 2022

ZwApp de app voor zwangeren

ZwApp de app voor zwangeren

Stockfoto
Extra begeleiding op POP-poli voor aanstaande moeders in een lastige situatie